Galerij

Waarom Kunst?

Hoe ziet United Objects er uit door de ogen van een ander? Walter zet zijn kennismaking met United Objects op papier (zie foto voorzijde):

Maar bij mijn eerste kennismaking, zie ik dat Jef onmiddellijk twee mensen goeiedag gaat zeggen. Ik vraag mijn dochter wie die mensen zijn? En ze zegt me: “die man is een vriendelijke Nederlandse kunstenaar, Hans en die lieve vrouw is Tine, die hem bijstaat”! Hij maakt met alle kinderen en volwassenen, die willen of durven; tafeltjes (die hij wit geschilderd heeft) tot mooie kunstwerkjes!

Tine komt me plots ook vragen, of ik wil helpen met “het kunstvoorwerp”. Ik vertel haar, dat ik wil kijken hoe anderen dat doen. Ik beloof haar na nieuwjaar 2020 te helpen met Hans!

Zoals beloofd, kwam ik na Nieuwjaar 2020 terug in ’t Werkhuys. 

Hans legt me uit wat de bedoeling is van deze Kunstwerkjes. 

Hij vraagt me wat “kunst“ voor mij betekent en of ik vind dat kinderen gestimuleerd moeten worden door scholen en ouders? Ik begin ondertussen mijn vierkantjes te tekenen, (maar met een latje dat ik had meegebracht!).

Hans en ik beginnen een deels wetenschappelijk gesprek. Hij luistert aandachtig naar wat ik vertel. Ik vertel hem, wat “kunst” voor mij betekent! Kunst is zo alles omvattend. Zowel: muziek, koken, kalligrafie, tekenen, schilderen, pottenbakken, enz…

Kunst is iets “creëren”, wat je zelf mooi vindt en waar je plezier aan beleeft. Kunst is iets persoonlijks! Je kan het ervaren als iets dat je mooi vindt. Maar… zelfs iets dat je niet mooi vindt kan je toch omschrijven als kunst, omdat het gemaakt is met hart en ziel.

Ik vertel Hans en Tine dat ik als kind al graag tekende en boetseerde, maar het thuis moest loslaten. Later ontdek je dan toch, dat dit invloed op je heeft gehad. Je wordt bang om je belachelijk te maken!

En deze gesprekken zijn zo “aangrijpend” als het kunstwerk zelf.

De tijd vliegt voorbij.