Galerij

Waarom juist vierkanten tekenen?

De onverwachte uitnodiging op een publieke locatie, om vierkanten op een tafel te tekenen, zorgt voor een verrassing. Daardoor word je als voorbijganger even uit je dagelijkse routine gehaald.

De bedoeling is om vervolgens uit je dagelijkse gedachtenstroom te stappen door het tekenen van vierkanten in een patroon. Daar wordt je rustig van, want je hersenen kunnen even rustiger aan doen. Zo komt er ruimte vrij voor dagdromen, fantasieën en associaties.

Het lijkt meditatie maar er is een groot verschil. Bij meditatie richt je je blik naar de binnenkant van je lichaam. Bij vierkanten tekenen richt je je blik naar buiten om contact te maken met wat er op dat moment gebeurt. Contact met wat je tekent en contact met anderen. Vierkanten tekenen tijdens een ontmoeting zorgt voor een situatie die voor de ander net zo ongewoon is als voor jezelf. Het geeft toegang tot een informele en persoonlijke uitwisseling van gedachten met anderen. Je bent op dat moment in verbinding met anderen.

Iedereen vanaf 1,5 – 2 jaar kan een stift vasthouden, heeft voldoende oog- en handcoördinatievermogen om vierkanten te tekenen. Naast heel kleine kinderen kunnen grote, dikke, dunne, volwassen en oude mensen vierkanten tekenen. Ook mensen met dementie, lichte tremor of andere beperkingen, kunnen vierkanten tekenen. Taal, afkomst, opleiding, sociale status, religie of politieke overtuiging vormen geen beletsel. Iedereen is gelijk in deze situatie, precies zoals hij of zij is op dat moment.

Een vierkant is een basisvorm zonder bepaalde betekenis. De gezamenlijke tekening die ontstaat kan niet gelezen worden als een boodschap, het is een abstract beeld. Zo ontstaat een situatie waarin je mensen, die je normaal gesproken niet tegenkomt, gelijkwaardig kunt ontmoeten.

Iedereen tekent op eigen wijze unieke vierkanten, geen enkel vierkant is hetzelfde. De beperking maakt oneindig veel variaties en vormen mogelijk. Alle gezamenlijke tekeningen lijken op elkaar; ze zijn duidelijk lid van dezelfde familie. 

Voor iedereen die meedoet, ontstaat een persoonlijke betekenis van het tekenen en van de tekening. Als buitenstaander zie je dat niet, totdat je de onderkant van de tafels ziet. Daar heeft elke tekenaar zijn/ haar naam geschreven.

In het project United Objects heeft het tekenen van vierkanten op Ikea tafeltjes ook een functie. Tijdens het tekenen vertel ik over de Jaap Kruithof Collectie van het Mas. Je kan een Kruithofvoorwerp kiezen en mee naar huis te nemen om er strepen op te tekenen. Daarover gaan alle verhalen op dit blog.

Zo speel ik bijvoorbeeld met de tafel-familie (december 2019)
Achterzijde