Galerij

We gaan kleuren man, kom, we gaan kleuren!

Zo hevig als ’t rood is

zo rustig als ’t groen is

zo helder als ’t geel is

zo dromerig als ’t blauw is

Dit liedje zong Youssri melodieus en met vaste stem, als antwoord op mijn vraag: hoe ga je om met kleur? “Ze probeerden het vaak uit te leggen, kijk, zeiden ze, kleuren bestaan!”

We waren op de Zomeracademie bij Brussel waar ik als kunstenaar in residentie werkte. Youssri deed een werkweek singer-songwriting.

“Het is zeker zestien jaar geleden dat ik voor het laatst heb getekend. Ik doe dat niet zoveel. Ah ja, vroeger zeiden ze: ge gaat achter die tafel zitten en begint niet op heel het huis te kleuren! Ik vond het leuk om te kleuren toen, en kleurde overal op. Ze moesten me echt afremmen”.

Ik was verrast dat Youssri aan tafel kwam zitten en mee ging tekenen. Bij een pintje had hij gisteravond gevraagd wat ik met United Objects aan het doen ben. Voorzichtig tastte hij voorwerpen op de tafel af. Met een maagdelijk wit vaasje in handen vroeg hij: “is hier al op getekend?”. Ik zette wat stiften in een ander vaasje voor hem neer en vertelde dat het er stond. Hij voelde de rand, raakte een stift aan “welke kleur is dit?” Met de blauwe stift in de ene en het vaasje in de andere hand begon hij behoedzaam. Af en toe keek hij schuin omhoog en sloot de ogen dan weer. De mond gesloten, beide handen steeds iets hoger, tekende hij lijnen. Op zijn t-shirt las ik hoe Grieks te leren, yassou is hallo, kalimera goedemorgen, efcharisto dank je wel. Een briesje bracht ons wat koelte. “Is er ook rood?” Dirk, die naast hem een speelgoedauto betekende met kleine gekleurde streepjes, gaf hem de rode aan. Youssri stak de rode stift in de smalle hals van het vaasje. Hij kon de stift nog net met twee vingertoppen vasthouden. “Ik kan heel moeilijk kleuren zo, aan de binnenkant, ik voel me precies gehandicapt”.

“Weet u, het is leuk om zo bewust mogelijk iets te doen waar je geen idee van hebt – begint te lachen – wat je aan het doen bent. Ge moet af en toe op straat eens ’n blinde tegenhouden en zeggen: we gaan kleuren man, kom, we gaan kleuren”!

De Zomer Academie in Dworp werd georganiseerd door De Veerman en vormingscentrum Destelheide.